Parentifikáció

A parentifikáció a szülő és a gyerek szerepek felcserélését takarja, ahol a gyereknek a saját szülője szülőjeként kell viselkednie. A gyerek olyan, életkorát meghaladó feladatokat kényszerül ellátni, amelyek a szülők kötelessége kellene hogy legyenek. A felelősség aktív vagy passzív áthárítása gyakran személyiségzavaros, mentális beteg, vagy szenvedélybeteg szülőknél jelentkezik. Két nagyobb kategóriát különböztetünk meg: a fizikai és az érzelmi parentifikációt.

  • Fizikai parentifikáció: A gyerek a szülő vagy testvér fizikai szükségleteit elégíti ki. Ez lehet főzés, takarítás, bevásárlás, számlák kifizetése, a háztartás pénzügyi tervezése, a kisebb testvérek iskolába indítása, házifeladat felügyelete, gyógyszerek elosztása, beteggondozás, stb. Ez abban különbözik a gyerekekre kiosztott, nekik való házimunkától, segítségtől, hogy a valódi szülő áthárítja a felelősséget a gyerekére, és a feladat a gyerek érettségét meghaladja, vagy ha a feladatok minimális időt hagynak a gyereknek pl. a játékra, kortárskapcsolatra, tanulásra, vagy alvásra.
  • Érzelmi parentifikáció: A gyerek a házastárs, bizalmas barát, vagy közvetítő szerepébe kényszerül, és a szülő elsődleges érzelmi, vagy pszichológiai támaszává válik. Például a szülő a (gyakran ellenkező nemű) gyerekkel beszéli meg a párkapcsolati, lelki, esetleg szexuális problémáit, aki így a házastársat, vagy a terapeutát személyesíti meg. Ezt a fajta érzelmi parentifikációt érzelmi, vagy rejtett vérfertőzésnek, érzelmi erőszaknak is hívják. A testvérek érzékelik, hogy az egyikük szülői szerepbe kényszerült, és a saját problémáikat szintén elkezdhetik a parentifikált gyerekre pakolni.

A parentifikált gyerek általában az érzelmileg vagy fizikailag legérettebb gyerek, akit a szülő ezzel megfoszt a személyiségfejlődés, a játék, a barátkozás, a gyerekkor, vagy az alapvető szükségletek lehetőségétől. Mivel a gyerekek ösztönösen igénylik a szülők elismerését, a parentifikált gyerek általában igen komolyan veszi az új kötelességeit, és gyakran megtisztelve érzi magát, hogy felnőttként kezelik, esetleg önként még több felelősséget vállal. Mivel a szülői feladatok meghaladják képességeit, ezért a kudarc, a tehetetlenség, az alkalmatlanság érzése lassacskán mindent áthat benne és ez kamaszkorra általában depresszióba torkollik. A parentifikált gyerek súlyosan megszenvedi, hogy az érzelmi, vagy fizikai igényeit elhanyagolták, és sokszor emiatt megmagyarázhatatlan neheztelést, gyűlöletet, dühöt érez a szülő iránt, és nehezen alakít ki barátságokat a kortársaival, később pedig még bonyolultabbak számára a szerelmi kapcsolatok.

Részben innen.

Reklámok

One thought on “Parentifikáció

  1. En 7 eves voltam amikor a 11 eves batyammal egyedül hagytak a lakasban. Akkor kezdtem az elsö osztalyt a tesom az ötödiket. A varostol ahol eltünk 20 km-re dolgoztak a ´´szüleink´´: Ez azt jelentette hogy hetfön elvonultak majd szombaton hazajöttek. Mi egesz heten egyedül voltunk. Reggelente jött a szomszedneni es adta az ebresztöt. Ha csomagoltam tizorait a suliba akkor ettem de ha nem hat igy jartam. Suli utan az etelhordoval mentem egy munkaskantinba kajaert ha akartam, akartunk enni. Negyedikes voltam amikor az öcsem elsös lett. Na ö mar teljesen az en gondom volt. Nekem kellett segitenem a tanulasban a mosakodasban az öltözködesben tehat mintha nem a 3 evvel nagyobb teso hanem az anyja lettem volna. Majd nyolcadikos voltam amikor nagyanyamat is rambizta. Az etetestöl a fürdetesig mindent nekem kellett csinalnom de szerencsere mar volt tapasztalatom. Nagyanyam volt az egyetlen aki megvedett vele szemben. 80 evesen eszrevette hogy a lanyaval baj van de mar nemsokmindent tehetett. Mindezalatt en voltam a legroszabb legpofatlanabb a legaljasabb gyermek a vilagon. Es ha ez meg nem eleg hat csak ugy,elmondom hogy ez idö alatt hogyan becezgetett a dragalatos ´´anyam´´ Te mocskos büdös k..va palanta, te mocskos barcas k..va, te ringyo, te büdös dög, a nöi nem szegyene,stb stb. es ezen szavakhoz melto vereseket mert ram szijjal, csalannal, ostorral, piszkavassal, seprüvel ,vesszövel, kezzel, vonalzoval barmivel ami a kezebe került. Hetfönkent ugy neztem ki mint egy hadirokkant hol kek hol lila vagy zöld volt az egesz testem. De en tuleltem es hetvegen minden kezdödött elölröl.

Te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s