A nárcisztikus anya 3.

13. Rendkívüli módon defenzív és szerfelett érzékeny bármilyen kritikára. Ha kritizálod, vagy visszautasítod, felrobban a dühtől, fenyegetőzik, őrjöng, dúl-fúl, és pusztít. Esetleg erőszakossá válik: megüti, korlátozza, vagy kizárja a gyerekét, illetve bármilyen más klasszikus fizikai bántalmazáshoz folyamodik.

14. Terrorizált téged. A félelem a bántalmazók egyik legerőteljesebb eszköze az áldozat kontrollálására, a nárcisztikus anya pedig a gyereke beidomítására használja. Beléd ég, hogy rettegd haragját akkor is, ha épp nincs jelen. Az egyetlen alternatíva a folyamatos engesztelés. Ha megadsz neki mindent amit csak akar, minden egyes pillanatban, esetleg megkímél. Ha nem teszed, az büntetést von maga után. A nárcisztikusok gyerekei még felnőtt korukban is érzik ezt a beléjük vésődött félelmet. A nárcisztikus anya ezt a félelem-üzemmódot könnyedén be tudja kapcsolni akár a hallgatásával, akár egy pillantással, amely azt üzeni a benned élő gyereknek, hogy a visszavágáson gondolkozik.

Nem minden nárcisztikus bántalmaz fizikailag, de a legtöbb igen, általában alig észrevehető, letagadható módon. Ez egyszerre ad lehetőséget neki arra, hogy kitöltse rajtad a dühét, amiért nem voltál képes meggyógyítani a benne tomboló káoszt, és arra is, hogy megtanítsa neked, hogy féld őt. Lehet, hogy sosem vert meg, de bizonyosan hagyta, hogy olyan fizikai fájdalmat kelljen elviselned, amit egy normális anya megpróbált volna enyhíteni. Ez a tettlegesség egy könnyedén letagadható formája, amit a nárcisztikus fel tud arra használni, hogy eltárolja a dühét egy későbbi, megfelelő időpontig. Akkor büntet, amikor bombabiztos indokot tud találni a bántalmazásra, és ezért sosem fenyegeti a lelepleződés kockázata. Éhesen maradtál, mert “Túl sokat eszel.” (Valaki megkérdezte, hogy terhes-e. Nem az.) Mindig betegen kellett iskolába menned, mert “Nincs lázad, biztos csak lógni akarsz.” (Utálja, hogy törődnie kell veled. Nagyon vakmerő vagy, hogy merészelsz megbetegedni és ezzel terhet rakni a vállára). Rá se néz a vérző sarkadra, ehelyett a cipő, ami feltörte, ismét a lábadra kerül és abban küld le a boltba, mondván “Te akartad azt a cipőt. Hát most hordhatod.” (A cipő, amit ő javasolt, szerinted ronda és ezt meg is modtad neki. Neki azért tetszett, mert pont ilyet viselt 30 évvel ezelőtt). A fogorvos nem adhatott neked érzéstelenítőt a fogfúrás előtt, mert “Meg kell tanulnia, hogy jobban vigyázzon a fogaira“. (Ki kellett fizetnie a fogtömést és neheztel rád, amiért miattad kellett pénzt költenie).

A nárcisztikus anya úgy is bántalmazhat, hogy rád ereszt másokat, vagy nem véd meg, amikor egy átlagos anya azt tenné. Néha bátorítja az aranygyermeket, hogy bántalmazza a bűnbakot. Bántalmaz azáltal, hogy erőszaknak tesz ki. Ha valamelyik testvéredet megverték, biztosította, hogy ezt te is lásd. Anélkül oltotta beléd az Anya iránti félelmet, hogy kezet emelt volna rád.

15. Gyermeteg és kicsinyes. A nárcisztikus anya gyakran egyszerűen gyerekes. Ha nem engeded, hogy belemanipuláljon valamibe, akkor sír, hogy nem szereted, hiszen ha szeretnéd, megtennéd amit ő akar. Ha megbántod az érzéseit, agresszívan nyafog, hogy majd akkor bezzeg bánni fogod, hogy nem bántál vele jobban, ha ő már halott. Ezek a gyerekes panaszkodások és reakciók nevetségesnek tűnhetnek, de a nárcisztikus véresen komolyan veszi. Ha gyerekként megkérted, hogy ne viselkedjen úgy, ahogy viselkedik, összehasonlította valamivel, amit te tettél. Mintha egy gyerek gyerekes viselkedése feljogosítaná, hogy felnőttként gyerekesen viselkedjen. Ha veled foglalkozik, az egyik legfőbb mozgatórugója, hogy “kiegyenlítse a számlát”. Ha bármikor nem adod meg eléggé számára a szerinte nagyon is megérdemelt hódolatot, figyelmet vagy szolgálatot, esetleg keresztbeteszel a kívánalmainak, meg kell mutatnia neked, hogy hányadán is álltok.

16. Agresszív és szégyentelen. Nem kér. Követel. Gyalázatos kívánságai vannak, és bármit elvesz, amit akar, ha úgy gondolja, hogy megúszhatja a dolgot. A gyerekeivel szemben a követeléseit és a kritikáit is nagyon agresszívan fejezi ki. Válaszul nem fogad el nemet. Addig gyakorol rád nyomást, addig manipulál, amíg rá nem vesz, hogy beadd a derekad.

17. Rád hárítja a szülői feladatokat és felelősséget. Amint lehetősége nyílt rá, rád hárította az összes felelősséget, amit neki kellett volna vállalnia. Saját magad kellett ellátnod, már amennyire képes voltál rá. Amit ő sosem adott volna fel, tőled megtagadta: orvosi segítséget, megfelelő ruházatot, közlekedést, vagy alapvető kényelmi dolgokat. Sosem szervezett számodra szülinapi zsúrt, vagy sosem engedett a barátaidnál aludni, viszont őket meg nem látta szívesen az otthonában. Nem szeretett elfuvarozni sehova, úgyhogy inkább lemondtad a meghívásokat, mivel nem tudtál odajutni. Nem vásárolta meg az iskolai fotóidat akkor sem, ha épp telt volna rá. Vagy nagyon fukaron mérte a ruhapénzt, vagy a lehető legolcsóbb ruhákat vette meg neked. Amint lett munkád, minden vásárlási kérésedre (legyen az iskolaszer, ruha, vagy tisztálkodószer) az volt a válasz, hogy “Most már van kereseted, miért nem veszed meg magadnak?” A fizetős tanfolyamoknak magad néztél utána, és azt választottad, amit saját pénzből finanszírozni tudtál. Egyedül iratkoztál be jogsira, magad kerested rá a pénzt, és végül megkértél valakit, hogy vigyen el a vizsga helyszínére. Három állásban dolgoztál, hogy fizetni tudd a költségtérítéses egyetemet, és amikor végül mononukleózisod lett, azt csiripelte, hogy “annyira boldog vagyok, hogy képes vagy vigyázni magadra“.

Olyan feladatokat adott neked, amik valójában az ő feladatai lettek volna, semmiképpen sem egy gyereké. Lehet, hogy te voltál a fiatalabb testvéreid, vagy a cselekvőképtelen szülőd elsődleges gondozója. Túlzott mértékű háztartási munkát kellhetett végezned. De mindenekfelett, te voltál mindig anyád első számú érzelmi támasza, és ha elbuktál a feladatban, hatalmas dühkitörésekre számíthattál. Sosem lehetett szükséged semmire, nem lehettek negatív érzelmeid, vagy problémáid. Ezek mind kizárólag számára voltak fenntartva, csak neki volt joga hozzá, a te felelősséged pedig ezek elmulasztása volt. Nagyon pici korodtól kezdve véletlenszerűen rád támadt, ha mérges volt az apádra, vagy ha úgy gondolta, hogy az élet igazságtalan vele, mivel jobban érezte magát, ha bánthat. Sokszor váratlanul ért téged a büntetés, az általa fabrikált bűneid miatt. Amikor nagyobb lettél, közvetlenül rád helyezte a boldogulásával és az érzelmeivel kapcsolatos felelősséget, és mindig a te válladon sírt, te voltál a lelki szemetesláda, amikor valami félresikerült az életében.

18. Kihasznál. Manipulál másokat, hogy munkát, pénzt, vagy tárgyakat kapjon, és semmit nem ad cserébe. A gyerekeit is beleértve természetesen. Ha bankszámlát nyit neked, ő a meghatalmazott, és bármikor felvehet róla pénzt. Ha pénzt fizetsz be magadnak, ő felveszi. Esetleg ellopja az identitásod. Eltartottnak jelent be, ezért nincs önrendelkezésed, hacsak nem akarod feljelenteni és bíróságra citálni. Ha valamiben megegyeztetek, abban a pillanatban egyoldalúan felrúgja az egyezséget, amint az nem az ő érdekeit szolgálja. Ha ezt felhozod és követeled, hogy tartsa magát a megbeszéltekhez, lesöpör az asztalról, majd később megbüntet, hogy többet ne merészelj dacolni vele.

[TRIGGER WARNING!]

Néha a nárcisztikus úgy használja ki a gyerekét, hogy falként saját maga, és a bántalmazó partnere közé állítja. A férj hazajön a részegségtől agresszívan, és mielőtt belépne, az anya már a gyerek rossz viselkedéséről panaszkodik. Így a férj dühe a gyereken csattan. Néha az anya egyszerűen a tönkrement házasság fenntartására használja a gyereket, mivel dolgozni menni vagy elválni sokkal kényelmetlenebb alternatíva lenne számára. A gyereket szexuálisan molesztálják, de az anya sosem veszi észre, vagy ami még rosszabb: hazugnak nevezi a gyereket, amikor az elmeséli, mit tettek vele.

Innen.

Te mit gondolsz?